Over mij

INTERVIEW

Vertel eens iets over jezelf …

Ik ben geboren op 9 december 1961 in Hoofddorp. Daar heb ik mijn kinder- en jeugdjaren doorgebracht.Anja

In 1983 haalde ik mijn onderwijsbevoegdheid en startte op de toenmalige Udemansscholengemeenschap in Amersfoort als lerares Nederlands en Engels.

Ik ben getrouwd; we hebben drie dochters.

Vanaf 2002 werk ik parttime op de afdeling Praktijkonderwijs (PrO) van het Driestarcollege te Gouda. Leerlingen van die afdeling hebben moeite met leren, net als Veerle, de hoofdpersoon in De V van Veerle.

 

Wanneer ben je gaan schrijven en waarom?

Toen ik kinderen kreeg, ben ik gestopt met mijn werk als lerares op het V.O. en werd ik fulltime moeder. In die tijd heb ik een cursus ‘korte verhalen schrijven’ gevolgd. Ik hield altijd al van taal; van lezen en van schrijven. Die cursus sloot daar dus goed aan.

Vanaf 1995 schrijf ik korte verhalen voor Terdege, GezinsGids en het jongerenblad Daniël. In 2009 verscheen mijn eerste jeugdboek.

 

Wat waren vroeger je lievelingsboeken?  Welke jeugdboeken raad je iemand aan?

Als kind genoot ik van de boeken over Rozemarijntje; vooral als mijn juf in de tweede klas er uit voorlas. Heerlijk om met mijn armen over elkaar meegenomen te worden naar Rozemarijntjes school, naar het winkeltje met de schelle deurbel en naar de sloot met kikkers. Verder las ik klassiekers als Kruimeltje, Bartje en Alleen op de wereld, maar ook de serie over de Olijke Tweeling verslond ik.

Niet iedereen heeft dezelfde smaak, daarom vind ik het lastig om anderen een boek aan te raden. Zelf houd ik van realistische verhalen. Een boek moet vlot weg lezen, maar wel iets te zeggen hebben. Ik vind het mooi als een boek je helpt jezelf of anderen beter te begrijpen.

 

Waar en wanneer krijg je ideeën voor een boek?

Dat kan overal en altijd zijn. Op de school waar ik werk, gebeuren vaak dingetjes, waar ik wat aan heb voor mijn boeken. Maar ook via de krant, een tijdschrift of gesprekken om me heen doe ik ideeën op.

 

Waar schrijf je het liefst?

Het liefst zit ik op zolder. Op een draaistoel op wieltjes, met een kop koffie of thee naast mijn computer.